Bevrijdingsloop in de nacht van 4 op 5 mei
In de nacht van 4 op 5 mei 2018 hebben we met 14 hardlopers, 2 fietsers en 2 chauffeurs het vredesvuur gehaald in Wageningen.
Loopgroep Linschoten bestond in april 2018 4 jaar. Het jaar ervoor was al het idee naar voren gebracht om het bevrijdingsvuur te gaan halen in Wageningen en te brengen naar Linschoten. Het is een jarenlange traditie dat het vredesvuur door lopers en fietsers uit het gehele land naar hun woonplaats wordt gebracht om de bevrijdingsfeesten iets extra’s te geven. Dit hebben we ook voor Linschoten gedaan.
Na de dodenherdenking hadden we onze tassen ingepakt en rond 22.00 uur vertrokken we met twee busjes naar Wageningen. Na de aanmelding in Wageningen en de officiële ceremonie werd om 0.00 uur het vuur ontstoken. Dan werden de groepen omgeroepen om het vredesvuur in ontvangst te nemen en om het vuur te verspreiden over het gehele land. Voor Loopgroep Linschoten was het een tocht van bijna 70 kilometer, die we in estafettevorm hebben afgelegd. Iedere etappe was ongeveer 1 kilometer voor meerdere lopers tegelijkertijd.
De fietsers waren er voor de begeleiding. Zij gaven de route aan, zorgden voor de veiligheid van de lopers. Er is altijd één fietser voor de lopers en 2 of meer fietsers erachter.
Het eerste gedeelte ging over een fietspad langs de N225. Bij het oorlogsmonument op de Grebbeberg (na ongeveer 5 km) zijn we gestopt om daar bloemen neer te leggen. Vervolgens via Rhenen naar Leersum (op ca 18,5 km), daar gingen we de polder in. Donkere wegen en het enige licht was het licht van de fietsers. Via Cothen (na 29 km) en Werkhoven (na 35 km) zijn we het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten gelopen. Bij het eerste daglicht lang het kanaal naar Nieuwegein. Op dit stuk was het niet mogelijk om met de busjes bij de lopers te blijven en hebben we run-bike-run gedaan. Lopers moesten afwisselend fietsen. Inmiddels hebben we 48 km (ongeveer 5 uur) gelopen en gefietst. Tot nu toe verliep alles volgens schema. Nog een klein stukje (ca 800 m) dat de busjes moesten omrijden, echter er was een wegomleiding, waardoor de busjes meer tijd kwijt waren. De twee loopsters hebben bijna de gehele Nedereindseweg vanaf Nieuwgein gelopen (ca 4 km) voordat de busjes ze hadden ingehaald. De normale estafette kon weer opgepakt worden. Het laatste stuk via Achthoven en Mastwijk ging voorspoedig.
Rond 9 uur waren we bijna in Linschoten en mochten we bij Familie Schimmel even kort bijkomen en konden we eindelijk naar het toilet. Rond 09.30 uur zijn we door Linschoten gaan lopen met alle lopers, fietsers en chauffeurs en zijn via Café Het Wapen van Linschoten. Vanaf daar liepen kinderen en hun ouders mee voor de laatste paar honderd meter naar De Vaart, waar we om 09.45 uur met grote belangstelling uit het dorp zijn ontvangen. Burgemeester Petra van Hartskamp heeft het vredesvuur in ontvangst genomen.
Onze dank gaat uit naar Stichting LiBel voor het organiseren van het ontvangst.
Familie Schimmel voor de gastvrijheid en het tijdelijk parkeren van busjes en fietsen.
Oorschot Bouw uit Linschoten voor hun bijdrage aan de huur van de busjes.
Het was een mooie ervaring, waar iedereen het nog steeds over heeft.